3D boekomslag

Onlangs heeft de Koninklijke Bibliotheek de eerste met een 3D printer gemaakte boekband gekocht. Marja Wilgenkamp maakte de band rond een facsimile van het 17e eeuwse handboekje over het boekbinden van Dirk de Bray.

Boekbinden als ambacht

Het imago van het oude ambacht heeft jarenlang zwaar geleden onder de slogan ‘Vakmanschap is meesterschap’. Brave lieden met leren schorten sloegen na gedane arbeid de armen over elkaar en namen een biertje. De paarden waren weer beslagen, de rietmatten gevlochten, op naar het haardvuur.

Ook het handboekbinden wordt nog regelmatig geassocieerd met begrippen als traditie en nostalgie. Nu is er niets tegen het koesteren van de traditie, maar er is ook vernieuwing. Recente en historische voorbeelden uit de bandencollectie van de KB tonen dat boekbinders regelmatig experimenteerden met nieuwe technieken en materialen.

3D boekband

Een van de illustraties uit het handschrift inspireerde Marja Wilgenkamp tot het ontwerp van de platten. De 3D printer produceerde, in witte kunststof, een zeer gedetailleerde en strak ogende serie traditionele gereedschappen. Deze band is een fraai voorbeeld van de combinatie van ambachtelijke vaardigheden en hypermoderne techniek.

Bron: Koninklijke Bibliotheek

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ook interessant