Historisch boek over onderduikverhalen Rijnsburg

Sinds enkele jaren is het historische boek ‘Een veilig nest voor vervolgden’ verkrijgbaar. Een boek over de onderduikperiode tijdens de Tweede Wereldoorlog in de regio Rijnsburg. Een projectgroep van Genootschap Oud Rijnsburg die het boek hierover heeft samengesteld wilden zoveel mogelijk verhalen vastleggen vastleggen, want WOII is alweer 70 jaar geleden. Het boek werd vorige week op 24 april 2015 door Hanneke Groenteman gepresenteerd en is gedrukt bij De Boekdrukker.

 Over het historische boek

Gaandeweg de Tweede Wereldoorlog moesten steeds meer Joden onderduiken om te ontkomen aan deportatie naar Duitsland. Miljoenen Joden overleefden de oorlog niet. In vele dorpen en steden werden tientallen Joden gered, doordat zij onderdak vonden bij onderduikadressen. In Rijnsburg (ZH) gebeurde dat eveneens, alleen was er nog niet veel over verteld of was dit vastgelegd in boeken of geschiedschriften. Sinds eind 2013 hebben Rijnsburgers en ondergedoken Joden hun herinneringen aan deze periode geprobeerd te vertellen aan de projectgroep. Veelal zijn de verhalen verteld door Rijnsburgers, die toentertijd nog kind waren. Gezinnen deelden hun huis met de onderduikers, dus kinderen meestal hun (zolder)kamer.

Over de auteurs

Leden van het Genootschap Oud Rijnsburg kwamen in 2013 op het idee om iets met dit onderwerp te gaan doen.  Samen met andere leden van de projectgroep, Wil Zandbergen-Van der Meij, Hans Bleichrodt, Piet Kralt, Hermien Kralt-Post en Adrie Lindhout, heeft hij het boek van 37 verhalen voorzien. Sinds eind 2013 hebben Rijnsburgers en ondergedoken Joden hun herinneringen aan deze periode geprobeerd te vertellen aan de projectgroep.

Het boek bestellen

Het boek is te koop in het Rijnsburgs Museum aan de Oude Vlietweg 6 tijdens openingstijden op de zaterdagen. Daarnaast is momenteel de expositie ‘Bezet maar niet bezweken’ te zien in het museum. Bezoek voor meer informatie de website:genootschapoudrijnsburg.nl

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ook interessant