Geschiedenis en toekomst van het echte boek

Wij schrijven het jaar 2100 b.c. ergens in Mesopotamië. Vuile handen kreeg je er wel van, van dat met een naald krassen in een verse, misschien nog natte, kleitablet; belangrijke gebeurtenissen, eigendomsrechten, boekhoudingen en andere zaken werden toen in spijkerschrift vastgelegd, bibliotheken vol. Niet in oplages waarschijnlijk, dat was niet nodig en de meesten konden waarschijnlijk niet eens lezen, laat staan zelf schrijven en om boeken van meer dan 300 pagina’s op deze wijze vorm te geven zou al te bewerkelijk zijn geweest en bovendien lastig even in je binnenzak mee te nemen.

Intrede van de boekdrukkunst

De boekdrukkunst was inmiddels uitgevonden – er konden oplagen gedrukt worden – pas toen vond die explosie van creativiteit en kennisoverdracht plaats. Geleerden, schrijvers en andere bevlogenen konden vanaf toen op een andere schaal dan voorheen hun ideeën, beschouwingen en fantasieën verspreiden en onder de aandacht brengen. De acceleratie die daarmee ontstond werkt in feite nog steeds door: de renaissance, de eerste, tweede en nu de derde industriële revolutie volgden elkaar vrij snel op. Big data en cloud computing zijn nu de informatieplatforms.

De weg maakt een cirkel

Heeft een boek dan nog wel zin of moet alles beter maar gedigitaliseerd worden? Nee zeker niet, worden via de digitale media voornamelijk de massa’s bediend, met een boek – u weet wel zo’n object bestaande uit bladen met tekst en ook beeld – kunnen bijvoorbeeld in relatief kleine oplagen mooie creatieve hand-outs met een hoge attentiewaarde en bewaarfunctie worden geproduceerd, snel, vanaf uw eigen desktop én met schone handen.

Op de website van DeBoekdrukker.nl kunt u er meer over lezen, welke mogelijkheden er zoal zijn, hoe u het aanpakt en wat het kost. Kortom, geef het creatieve beest in uzelf de ruimte en kijk eens verder op deze site.

Tekst en beeld: Martin Schenderling

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ook interessant