Zelf een boek uitgeven

Heb je een boek geschreven, of ga je een boek schrijven? Twijfel je tussen een uitgever of een boek uitgeven in eigen beheer? Als je een bedrijf hebt is die tweede een hele goede optie. Je doet de investering dan wel zelf, maar zo wordt het boek helemaal zoals jij wil en levert het je het meeste op.

Een boek uitgeven is een mooie manier om meer klanten, meer sprekers klussen en een grotere naamsbekendheid te krijgen. Indien een boek uitgeven via een uitgever gaat, dan kan dat ook prima werken. Maar realiseer je wel dat een uitgever zijn eigen doelgroep heeft, die niet altijd overeenkomt met die van jou.

Wil je alles uit je boek halen, dan is het dus slim om alles goed op elkaar af te stemmen. Het doel van je boek, het onderwerp en de vragen van je lezers, die in je boek beantwoordt.

Tips voor de cover van een boek

Ben je klaar met schrijven, dan moet er nog een aantrekkelijk geheel van worden gemaakt. De inhoud is belangrijk, maar de cover zorgt voor de eerste indruk. Die kan je maar één keer maken. Zorg dus voor een ontwerp dat de aandacht trekt en past bij de inhoud van je boek.

Voor een winnende cover is geen standaard formule, zoals veel mensen denken. Wel zijn er een paar dingen waar je rekening me moet houden. In de eerste plaats moet de cover passen bij je doelgroep, de lezers die je voor ogen hebt. Zij moeten je boek kopen, dus het moet hen aanspreken.

Daarnaast is het van belang dat de cover aansluit bij de inhoud van je boek. Het moet geen verhaal op zich vertellen, maar weergeven wat je lezers van je boek kunnen verwachten. Dat hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, maar hou altijd rekening met de verwachtingen van je lezers. Een boek over auto’s is bijvoorbeeld niet roze en een boek over baby’s juist wel. Zo maak je het potentiële lezers zo makkelijk mogelijk en zien ze in één oogopslag of je boek iets voor ze is.

Zorg ervoor dat de titel goed leesbaar is. Ook als het boek op postzegelformaat wordt weergegeven, zoals bij sommige online boekhandels. Een hele lange titel is daarom niet zo praktisch. Die kan simpelweg niet groot genoeg worden geplaatst en wordt daardoor lastiger te lezen. Hou daar tijdens het schrijven al rekening mee.

Ten slotte mag de cover lekker opvallend zijn, zodat hij eruit springt tussen alle andere boeken. Maar maak het niet te trendy. Als het goed is kan je boek jaren mee, zodat het lange tijd voor nieuwe klanten of sprekersklussen zorgt. Trends zijn meestal maar van korte duur. Is het ontwerp van de cover te trendy, dan gaan potentiële lezers misschien voorbij aan je boek omdat ze denken dat het niet meer actueel is.

De investering terugverdienen

Geef je zelf je boek uit, dan zijn er best wat kosten waar je rekening mee moet houden. Het is bijvoorbeeld verstandig om je boek te laten redigeren door een professionele redacteur. Zelf zie je na verloop van tijd de foutjes niet meer. Een professional die er met een frisse blik naar kijkt haalt er meestal nog heel wat uit. Zo weet je zeker dat de inhoud goed in elkaar zit.

Want een boek hoeft dan niet dik te zijn om een succes te worden, het is wel heel belangrijk dat het inhoudelijk goed is. Anders lukt het je misschien om je boek heel kort bovenaan in de ranglijsten te krijgen, maar sterft het daarna een vroege dood omdat niemand erover praat.

Voor de cover, maar ook voor de opmaak van de binnenkant van je boek, is het verstandig om een professionele ontwerper in de arm te nemen. Iemand die specifiek ervaring heeft met het ontwerpen van boeken, want dat is toch een heel ander vak dan bijvoorbeeld huisstijlen of websites maken.

Uiteraard maak je ook kosten voor het drukwerk. Hoewel het kan lonen om wat rond te vragen, kan je beter niet besparen op de drukkosten. Hoe je boek eruitziet, hoe het in de hand ligt, bepaalt over het algemeen niet hoeveel boeken je in eerste instantie verkoopt. Maar op den duur gaat het wel tegen je werken als je boek van slechte kwaliteit is.

Zie de kosten die je maakt als investering, die je terug gaat verdienen met je boek. Maak daar van tevoren een plan voor. Wil je bijvoorbeeld meer klanten? Bereken dan met hoeveel nieuwe opdrachten of afnames van je product je de investering hebt terugverdiend, en maak daar prioriteit van.

Je kan de investering zelfs al terugverdienen voordat je de rekeningen daadwerkelijk moet betalen. Start een pre-sale en verkoop je boek al in een vroeg stadium via je eigen website. Sommige auteurs beginnen hier zelfs al mee voordat ze klaar zijn met schrijven. Dat geeft meteen een extra stok achter de deur, want nu moet je boek er natuurlijk ook echt komen.

Of verkoop een groot aantal in één keer, bijvoorbeeld aan een klant die het als relatiegeschenk kan weggeven aan zijn eigen klanten. Lukt je dat een paar keer, dan kom je al aardig in de buurt van de investering, zelfs al voordar je die daadwerkelijk hoeft te doen.

Een boek is een fantastische marketingtool. Geef je een boek uit voor je bedrijf? Dan hoef je vaak maar een paar exemplaren te verkopen om uit de kosten te zijn. Dat is natuurlijk niet genoeg, want de rest van de voorraad wil je ook verkopen. Weten hoe? In ‘Het Bestsellerboek’ lees je precies hoe je je boek kunt promoten en hoe je een succes maakt van je boek.

Hanneke de Wit is schrijfcoach, redacteur en ontwerper. Het Bestsellerboek schreef ze samen met Charlotte Meindersma. Hierin krijg je een kijkje in de keuken, laten ze de eerlijke cijfers achter de ranglijsten zien en geven ze de gouden formule om van jouw boek een bestseller te maken, in de beedste zin van het woord. Bij een boek uitgeven voor je bedrijf bepaal je zelf wanneer het boek een bestseller is. Met ‘Het Bestsellerboek’ weet je precies hoe je je boek kunt promoten en er een succes van kunt maken.

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ook interessant