Home » Kenniscentrum » Hoe kan ik een ISBN aanvragen in 5 stappen

Hoe kan ik een ISBN aanvragen in 5 stappen

Het is van belang dat u over een ISBN beschikt als u uw boek beschikbaar wilt maken voor de online of offline boekhandel. Als u van plan bent uw boek te verkopen via online winkels zoals Bol.com of bijvoorbeeld het Centraal Boekhuis (CB), dan is een ISBN verplicht. In de volgende stappen leggen wij welke vragen u moet beantwoorden bij het aanvragen van een ISBN en wat de kosten daarvoor zijn.

Onderstaande informatie geldt voor een ISBN aanvragen in Nederland. Voor België adviseren wij u om deze link te volgen: http://www.boekenbank.be/boekenbank

Kosten van een ISBN aanvragen

De kosten voor het aanvragen van een ISBN zijn afhankelijk van het aantal ISB-nummers die u wilt aanvragen. Voor één ISBN betaalt u € 82,34 (excl. 21% btw) en als u er bijvoorbeeld tien in één keer afneemt betaalt u € 213,51 excl. btw (€ 21,35 per ISBN). Belangrijk, reken gemiddeld twee tot drie werkdagen voordat uw ISBN volledig geregistreerd is.

Welke stappen volgen voor ISBN aanvragen?

Tijdens het aanvragen van een ISBN komt heel wat kijken en de waarschijnlijk weet u niet direct overal het antwoord op. We kunnen ons voorstellen dat u dit ook niet snel online terug kunt vinden. Daarom hebben wij dit artikel geschreven om u stapsgewijs verder te helpen.
Het aanvragen van een ISBN bestaat uit de volgende 5 stappen:

  • Stap 1: Maak een account op mijnisbn.nl en log in
  • Stap 2: Vraag een los ISBN nummer of een reeks aan
  • Stap 3: Vul de basisgegevens in
  • Stap 4: Geef de betrokkenen door
  • Stap 5: Optionele (meta)data invoeren
  • Optioneel: Barcode voor ISBN genereren

Wij lichten de belangrijkste stappen met de meeste vragen extra toe in dit artikel.

Toelichting Stap 3: Basisgegevens ISBN

Op de registratiepagina van uw nieuwe ISBN moet u de nodige informatie over u nog te drukken boek invullen. We zullen de vragen kort toelichten zodat u deze sneller kunt invoeren.

ISBN: Via een uitklapmenu kunt u uw ISBN uitkiezen (als er meerder nummers zijn).
Titel: Dit is de titel van uw boek
Ondertitel: Dit is de ondertitel of subtitel van uw boek. Bij een boek dat uit verschillende delen bestaat die tegelijkertijd worden uitgegeven, geldt de ondertitel als de naam van een afzonderlijk boek uit deze serie.
Reeksnaam: Als uw boek deel uitmaakt van een serie waarbinnen meerdere delen zullen verschijnen, vult u de naam van deze serie in als reeksnaam.
Reeksnummer: Bij een boek dat onderdeel is van een reeks zoals bij de vorige vraag ingevuld, kunt u achter het reeksnummer aangeven om welk boek uit de serie het gaat.
Verschijningsvorm: Bij een softcover of hardcover kunt u voor de optie ‘paperback/softback’ of ‘hardback’ kiezen.
Druksoort: Hier maakt u een keuze uit de opties ‘nieuw boek’, ‘nieuwe druk’ en ‘heruitgave’
Druknummer: Hier vult u in welke druk van uw boek het betreft.
NUR: Dit is een driecijferige code die aangeeft over welk onderwerp een boek gaat en die door boekhandels en bibliotheken wordt gebruikt om te bepalen in welk schap een boek geplaatst moet worden. Hebt u nog niet bepaald wat de NUR-code van uw boek moet worden dan kunt u deze hier kiezen. Bekijk hier de lijst met NUR-codes.
Taal: Hier vult u de taal waarin uw boek is schreven in.
(Vermoedelijke) Verschijningsdatum: Hier vult u een datum in waarop u verwacht dat het boek gaat verschijnen. Dit is een indicatieve datum en staat dus niet vast.

Toelichting Stap 4: Optionele (meta)data invoeren

Bibliografisch imprint: Dit is de uitgeversnaam zoals deze in uw boek staat vermeld.
Begeleidend materiaal: Dit veld hoeft u alleen in te vullen als er een USB-stick, CD, DVD of ander product bij uw boek wordt geleverd.
Aantal pagina’s: Hier vult u het aantal pagina’s in van uw boek. Let op, dit is exclusief de cover of schutbladen.
Illustraties: Hier geeft u aan of het binnenwerk van uw boek uit meer dan tekst alleen bestaat.
Als u alles heeft ingevoerd gaat u naar ‘volgende’ en kunt u de aanvraag van het ISBN afronden. Vanaf nu is het ISBN geregistreerd onder het ISBN die u in de eerste stap heeft gekozen.

Barcode voor uw ISBN maken

Als u een barcode op uw cover wilt, dan moet dit aan verschillende kwaliteitsnormen voldoen. Helaas zijn de meeste gratis online barcode generators hiervoor niet geschikt. Wij adviseren de volgende manieren om een barcode te maken:

  • Via een professionele partij zoals Scanology
  • Via een online EAN/ISBN generator die hoogwaardige zwarte (K) EPS-bestanden kan genereren of JPG/PDF van tenminste 300 DPI en volledig CMYK zwart (K)