India crowdfunding fotoboek

Een eigen boek uitgeven via crowdfunding is tegenwoordig een beproefde methode geworden om zonder tussenkomt van een uitgever een gelimiteerde oplage te drukken. Inmiddels hebben veel kunstenaars, fotografen en andere creatieven op eigen kracht een boek gepubliceerd. De Boekdrukker heeft daarom veel ervaring als drukpartner opgebouwd. In dit blog bespreken we twee voorbeelden.

We hebben al eerder geschreven over de voordelen van crowdfunding. Als je nog niet helemaal op de hoogte bent van dit concept dan adviseren we je eerst om dit artikel te lezen.

Fotoboek: Hafu2Hafu

Over het boek

Hafu’s, Japanners van gemengde afkomst, hebben het niet gemakkelijk in het relatief homogene land. De Japans-Belgische fotograaf Tetsuro Miyazaki probeert alle combinaties vast te leggen. Hij werkt volgens een vast stramien. Met elke deelnemer spreekt hij ongeveer een uur en aan het eind vat hij samen met de deelnemers het gesprek samen in één vraag. Als hij later zijn camera op hen richt, vraagt hij hen over een antwoord na te denken.

Over het crowfundingsproject

Tetsuro heeft gezien het internationale karakter van zijn boek gekozen voor het platform Indiegogo. Zolang deze nog actief is: de link naar het project. Het doel van € 30.000 is namelijk al behaald, wat uiteraard een enorme prestatie is! Het mag duidelijk zijn dat dit succes de fotograaf/kunstenaar niet is komen aanwaaien. Behalve het vinden van de juiste modellen en afreizen naar alle uithoeken van de aardbol, heeft Tetsuro veel aan free publicity gedaan en is hij ook heel actief geweest met op zijn website en blog. Ook heeft hij slim gebruik gemaakt van social media (bloggers, vloggers) zoals in onderstaande vlog van een Japanse YouTuber.

Daarnaast hield Tetsuro zijn backers en alle geïnteresseerde in het project maandelijks op de hoogte van de voortgang van het project via een nieuwsbrief. Met een gratis dienst zoals Send in Blue is het vrij gemakkelijk om een lijst van abonnees op te bouwen. De meeste platforms ondersteunen dit ook. Tijdens het schrijven van dit blog worden de softcover fotoboeken door ons gedrukt.

Fotoboek: People of the Palli

Over het boek

In zeven kleine dorpjes in het zuiden van India waar voornamelijk tribals en dalits (kastelozen) wonen lijkt de tijd stil gestaan te hebben en voor de bewoners is iedere dag slechts een dag om te overleven. Om hun heen neemt de verstedelijking en de welvaart toe, maar deze bevolkingsgroep lijkt eeuwig gevangen te zijn binnen de grenzen van hun kaste. Dit boek is een verhaal wat bestaat uit telbare kleine verhalen aaneengeregen door een draad van kleur en emotie. De foto’s en portretten zijn genomen door de Amsterdamse fotograaf Won-seok Choi tijdens een aantal reizen naar deze zeven dorpen.

Over het crowfundingsproject

Won-seok heeft voor het platform ‘Voor de Kunst‘ gekozen. Een inmiddels gevestigde naam voor culturele crowdfundingsacties. Het voordeel van dit platform is dat de backers (donateurs) zelf ook een voorliefde en affiniteit hebben met het culturele karakter van de projecten. Daarnaast worden er relatief veel boeken uitgegeven dankzij deze club! Het project ‘People of the Palli‘ loopt nog op het moment van schrijven en we gaan er vanuit dat het succes niet lang op zich zal laten wachten.

Zoals bij de de meeste crowdfunding-acties gaat het behalen van de eerste 30% van het budget vrij vlot. De eerste donaties komen vooral van vrienden, familie, collega’s en kennissen. De uitdaging is om de minimale drempel, die vaak op 80% wordt gezet door een platform te halen. Hierbij helpt het als je niet stil gaat zitten wachten maar zoveel mogelijk kabaal gaat maken op social media, (lokale) pers en je backers veelvuldig op de hoogte houdt via een nieuwsbrief. Won-seok is ook niet iemand die stil blijft zitten: naar verwachting is hij binnenkort te gast tijdens een bekend event onder fotografen in Amsterdam om zijn project onder de aandacht te brengen. Wij wensen de Won-seok en veel succes met het binnenhalen van het budget en wij staan al klaar in de starblokken om dit bijzondere hardcover fotoboek te gaan drukken!

Neem dan een kijkje in ons Kenniscentrum of vraag eens een vrijblijvende offerte aan voor het drukken van uw boek.

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ook interessant