Informatie ISBN nummer

Regelmatig ontvangen wij vragen van onze klanten over het ISBN-nummer. Alhoewel het niet verplicht is om een ISBN-nummer te hebben als je een boek wilt drukken of uitgeven, kan het van grote toegevoegde waarde zijn. In deze blog gaan we hier wat dieper op in.

1. De achtergrond van het ISBN-nummer

Het Internationaal Standaard Boeknummer, oftewel het ISBN-nummer, dankt zijn bestaan aan W. H. Smith, de grootste boeken retailer van Groot-Brittannië. Begin jaren zestig maakte de computer zijn entree waardoor het W. H. Smith goed leek om gebruik te maken deze technologie. Vervolgens hebben zij hun plannen bekend gemaakt om in 1965 te verhuizen naar een gecomputeriseerd warehouse, waardoor het Standaard Boeknummer (SBN) gecreëerd werd.

Daaropvolgend werd er in 1968 een vergadering gehouden met afgezanten uit verschillende landen waaronder Denemarken, Frankrijk, Amerika, Nederland en meer. Als gevolg van al deze bijeenkomsten werd het Internationaal Standaard Boeknummer (ISBN) tot leven geroepen in 1970.

2. Wat is het ISBN precies en wat kan ik ermee?

Als men over een boek praat, noemt men de titel als eerste herkenningspunt. Maar in de internationale boekhandelsbranche is het ISBN-nummer veel belangrijker. Het is een soort paspoort van een boek, bestaande uit een unieke serie cijfers waarbij telkens enkele cijfers een code vormen en elke code is een bepaalde verwijzing. Het wordt internationaal gebruikt om boekgegevens en verwante producten op te slaan in computers van onder andere bibliotheken, warenhuizen, importeurs, distributeurs en boekhandelaren.

Het doel van het ISBN-nummer is dat elke titel die een uitgever uitgeeft snel en eenvoudig terug te vinden is in allerlei administratieve systemen. Het ISBN vormt voor boekhandelaren het bestelnummer van het boek waarmee informatie over de titel opgevraagd kan worden en bestellingen geplaatst kunnen worden. Het ISBN-systeem toepassen is geen wettelijke verplichting maar boekhandelaren beschouwen het als onmisbaar en wordt sterk geadviseerd.

3. Hoe kom ik aan een ISBN-nummer?

Een ISBN vraagt u aan bij het Bureau ISBN en door een account aan te maken bij het Centraal Boekhuis. Eerst moet u daarvoor een uitgeversnummer hebben (prefix). Bent u uw eigen boek aan het schrijven? Heeft u vragen over het drukken van uw boek om deze zelf op de markt te brengen? Lees dan meer over uitgeven in eigen beheer of vraag kosteloos een vrijblijvende offerte aan. Wij vertellen u dan precies wat u moet doen om uw boek te vormen van kaft tot aan papiersoort en hoe u er zelf voor kunt zorgen om uw boek verkrijgbaar te maken bij ruim 22.000 verkooppunten.

Raadpleeg ook het Kenniscentrum: In 5 stappen je eigen ISBN aanvragen.

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ook interessant