Eigen uitgeverij opzetten

In dit eenvoudige stappenplan laat De Boekdrukker u zien hoe u uw eigen -of andermans- boek kunt gaan uitgeven vanuit uw eigen (kleine) uitgeverij.  Dit stappenplan helpt u verder op het moment dat u ervoor heeft gekozen om aan de slag te gaan als uitgever!

Leestip In onze blog ‘Wat te doen als u uw eigen boek wilt uitgeven‘, kunt u meer lezen over de verschillende redenen om uw eigen boek uit te gaan geven.

Voorbereidingen treffen

Voordat u aan de slag gaat met het opzetten van uw eigen uitgeverij moet u natuurlijk een aantal voorbereidingen treffen. Goed weten waar u aan begint is belangrijk, en daarom is het ook goed dat u deze blog aan het lezen bent! Daarnaast kunt u denken aan de volgende zaken: Hoeveel budget heeft u beschikbaar? Wat zijn uw dromen en doelen? Wat wilt u met uw boek en/of eigen uitgeverij bereiken? Allemaal vragen waarvan het goed is als u er van tevoren over heeft nagedacht. En als u dan besloten heeft om te gaan starten, denk dan zeker ook aan onderstaande stappen.

Uw boek schrijven!

Natuurlijk moet u, voordat u kunt beginnen met het uitgeven van uw eigen boek, een boek hebben geschreven! Verreweg de meeste kleine uitgevers zijn tevens ook de schrijver van de enige titel die de uitgeverij uitgeeft. Het kan echter ook anders. U ook kunt een (kleine) uitgeverij beginnen om de boeken van kennissen, bedrijven of partners uit te gaan geven. In dit geval kunt u deze stap overslaan.

Doelen voor de uitgeverij bepalen

Voordat u begint is het verstandig om (verschillende) doelen voor de uitgeverij te bepalen. Wilt u namelijk slechts een klein aantal eigen boeken uitgeven, dan is het bijvoorbeeld niet direct nodig om de hieronder gemelde stap te nemen. Worden dat er meer, dan is het zeker aan te raden om de uitgeverij ook echt als een onderneming te gaan zien. Ook kunt u aan de hand van de doelstellingen slimmer inkopen, zoals het drukwerk. Het drukken van hogere volumes brengt al snel veel voordeel met zich mee. Vraag daarom een vrijblijvende offerte aan om te zien wat De Boekdrukker u kan bieden.

Inschrijven bij de KvK

Als u uw eigen uitgeverij meer dan sporadisch gaat gebruiken om boeken te verkopen en van plan bent daar winsten mee te gaan behalen, dan is het verplicht om de uitgeverij aan te melden bij de Kamer van Koophandel. Hiermee geeft u aan dat u een onderneming gaat starten en wordt dit door de verschillende instanties goed geregistreerd. Ook andere bedrijven die u wellicht gaat treffen, kunnen u vragen om een Kamer van Koophandel nummer. Vergeet niet dat u dan btw-aangifte (omzetbelasting moet doen bij de Belastingdienst! Het voordeel is dan wel dat u btw kunt terugkrijgen van de facturen die u betaald heeft voor onder meer het drukwerk en boekmarketing.

Uw boek laten drukken bij De Boekdrukker

Zonder uw eigen boek te laten drukken is er natuurlijk ook geen mogelijkheid om het uit te geven! De Boekdrukker staat voor u klaar om uw boek te drukken en wanneer nodig ook om uw boek vorm te geven met onze voordelige vormgevingspakketten. Hiervoor kunt u altijd contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte aanvragen! We helpen u graag door het hele proces heen.

De distributie van uw boek regelen

Zodra u ‘in bedrijf’ bent met uw eigen uitgeverij, moeten de boeken natuurlijk op de plaats van de koper aankomen! Dit kunt u uiteraard gewoon met PostNL doen als u slechts een klein aantal wilt verkopen, maar zodra de aantallen oplopen stijgen de uren die u hier aan kwijt bent natuurlijk snel, laat staan de verzendkosten. Een slimme oplossing hiervoor is het Centraal Boekhuis. Het Centraal Boekhuis slaat een aantal van uw boeken op in hun distributiecentrum en verstuurt deze, tegen een veel lager tarief, naar uw klanten. Ook Bol.com heeft deze mogelijkheid voor zakelijke verkopers vanaf een bepaalde hoeveelheid.

Promotie voor uw boek verzorgen

Als u bepaalde verkoopdoelen heeft voor uw zelf uitgegeven boek(en), dan is het aan te raden een promotiecampagne te beginnen.  Via het internet (bijvoorbeeld sociale media als Facebook en Instagram of Google) is het vrij toegankelijk promotie te maken voor uw boek. Alhoewel wij ons als De Boekdrukker vooral richten op het drukwerk en de vormgeving van uw boek, helpen wij u graag verder met tips gebaseerd op onze jarenlange ervaring.

Meer weten? Vraag dan eerst een vrijblijvende offerte aan voor het drukken van boeken. Aan de hand van uw aanvraag kunnen wij u verder adviseren over het publiceren van uw eigen boek.

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ook interessant