De omslag van een boek

Een boek is pas een boek wanneer de cover er omheen zit. De bedrukking, het lettertype en het beeld op de omslag bepalen de eerste indruk van een boek. Het vormt een eerste mening over een boek dat u hierdoor wellicht wel of juist niet gaat lezen. Maar wat voor soorten covers zijn er, welke cover is het meest geschikt voor uw boek en wat is eigenlijk het verschil tussen hardcover en softcover?

Hardcover: stoer en sterk

Hardcover, het klinkt al stoer en machtig. Met een hardcover boek schept u de perceptie dat uw boek veel waarde bezit; de inhoud moet stevig beveiligd worden door een harde buitenkant. De cover bepaalt mede het imago van een boek ongelezen boek. Een hardcoverboek laat zien dat uw boek er toedoet. Hardcover boeken vertegenwoordigen vaak emotionele waarden voor de lezer. De hardcover wordt gekocht door liefhebbers en fans en worden doorgaans heel bewust aangeschaft.

Een goed imago is de onzichtbare luxe uitstraling van een boek, maar deze kan natuurlijk ook visueel worden ondersteund. Een voorbeeld hiervan is de hardcover met ‘stofomslag’. Hierbij wordt de cover voorzien van een losse wikkel bedrukt en gelamineerd papier zodat het boek goed beschermd blijft tegen stof en vuil. Dan hebt u wel de meeste luxe versie voor uw boek!

Softcover: soepel en soft

De tegenhanger van de hardcover is het softcover boek. Softcover omslagen vindt u vaak om tijdschriften, gidsen en natuurlijk leesboeken. Het imago van de softcover is simpel, soepel, snel en figuurlijk soft. Soft zou u kunnen omschrijven als feminien. Romans zijn bijvoorbeeld bijna altijd soft, mede om een zacht gevoel mee te geven, in tegenstelling tot de hardcover is dit niet bepaald luxe, in ieder geval niet op dezelfde manier. Een andere reden om voor softcover te kiezen, is het gewicht van het boek. Als u een pil á la ‘De ontdekking van de hemel’ heeft geschreven, is het wel vriendelijk om een softcover uit te geven voor lezer die vaak onderweg is.

Feminien tegenover masculien, een klassiek voorbeeld hiervan zijn schoolboeken; de boeken van aardrijkskunde en geschiedenis hebben een hardcover en meestal hebben de boeken voor vreemde talen, zoals Frans een softcover. Maar misschien zijn bovenstaande redenen iets te subjectief voor u…er wordt vaak gekozen voor een softcover omdat deze een lagere investering vereist. Wellicht geldt voor uw boek wel een hele andere reden.

Welke cover u gebruikt voor uw boek is bepalend voor de boodschap die u wilt overbrengen, het imago dat u wilt creëren en de hoeveelheid luxe.

De Boekdrukker helpt u graag bij het bepalen van de juiste cover voor uw boek!

Vraag nu een offerte aan en ervaar De Boekdrukker-beleving zelf.

Leestip De voordelen van een hardcover omslag: Meer waarde toevoegen aan uw boek door een hardcover editie

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ook interessant