
Als auteur is er niets leuker dan het zien van uw boek in de winkels. Dit kunnen fysieke maar ook webwinkels zijn. Voordat het in de (digitale) schappen komt te staan, moet het natuurlijk wel eerst worden uitgegeven! Uw boek laten uitgeven door een bestaande uitgeverij kan interessant zijn, maar daar komt best een boel bij kijken. Een alternatief is om uw eigen boek zelf uit te gaan geven. Dit kunt u doen door op kleine schaal een uitgeverij te starten.
Leestip Lees ook ons artikel ‘Een eigen (kleine) uitgeverij starten’.
De voordelen van het uitgeven van een eigen boek
Wanneer u ervoor kiest om uw eigen boek zelf te gaan uitgeven, brengt dat een aantal voordelen met zich mee. Misschien wel het belangrijkste voordeel is dat u het hele proces in eigen hand kunt houden. Dat is niet per se verplicht. U kunt er als eigen uitgever namelijk voor kiezen om de promotie van uw boek zelf te doen, of om het uit te besteden. Dit kunt u ook zelf bepalen voor de distributie, enzovoort.
Daarnaast houdt u, door als eigen uitgever op te treden, een betere marge over per verkocht boek. Waar het percentage dat de auteur ontvangt van de verkoopprijs van een boek bij een grote uitgever vaak slechts rond de 10% ligt (of nog véél lager), kunt u dit als eigen uitgever natuurlijk volledig zelf bepalen.
Natuurlijk kunt u er ook altijd voor kiezen om uw eigen boek uit te geven wanneer uw boek geschreven is voor in de persoonlijke sfeer. Een verhaal over uw eigen leven zou door een grotere uitgeverij bijvoorbeeld niet zo snel worden gezien als een goede investering.
De nadelen van het uitgeven van een eigen boek
Bij het uitgeven van een eigen boek komen natuurlijk ook wel een aantal nadelen kijken. Zo gebeuren een boel randzaken bij een grotere uitgeverij vaak zonder dat de auteur van het boek daar omkijken naar heeft. Denk daarbij aan zaken als promotieactiviteiten, het bijhouden van de voorraden en het verzorgen van de distributie.
Tevens krijgt u, wanneer u met een grotere uitgeverij in zee gaat, minder controle over wat er wel en niet met uw werk gebeurt. Het boek wordt dan als investering behandeld met financiële rendementen als doelstelling, iets wat u wellicht wilt voorkomen wanneer u bepaalde redenen heeft voor het uitbrengen van het boek.
Waar moet u op letten als u het boek in eigen beheer gaat uitgeven?
Het is ongetwijfeld het overwegen waard om uw boek in eigen beheer te gaan uitgeven. Denk bij deze keuze vooral aan hoeveel tijd u bereid bent zelf in het proces te gaan steken, omdat het natuurlijk altijd een tijdrovende bezigheid kan zijn om uw eigen uitgeverij (lees: onderneming) op te starten. Daartegenover staat natuurlijk dat de resultaten en beslissingen wel volledig in uw eigen handen blijven! Wilt u eens een keer praten over uw situatie, en wat De Boekdrukker daarbij adviseert? Vraag dan eerst een vrijblijvende offerte op en beantwoord de vragen in ons offerte-formulier zo goed mogelijk. Uw offerte-aanvraag voor het drukken van boeken is dan het startpunt voor een breder advies.
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Voordat we beginnen met een boek schrijven, is het belangrijk om eerst te bepalen welk genre bij u past.
Het lettertype boek dat u kiest is belangrijk voor het ontwerp en hoe gemakkelijk het te lezen is.
Wilt u uw eigen boek ontwerpen en vraagt u zich af of u hier voldoende ervaring in heeft?
In dit artikel gaan we dieper in op de kosten van uw boek laten drukken. Lees hier verder.