Lettertype

In deze serie van nuttige artikelen over de vormgeving van je boek delen, de experts van De Boekdrukker graag hun ervaringen op het gebied van vormgeving en design zodat jij goed voorbereid je eigen boek kan vormgeven. Het maakt niet uit of dit met professionele software zoals InDesign gebeurd of gewoon via Word. Kortom iedereen kan aan de hand van deze tips zijn eigen boek maken. In dit artikel gaan we verder in op het gebruik van fonts (lettertype) voor de omslag en het binnenwerk van je boek.

Het juiste lettertype voor je omslag

Voor de cover gelden afwijkende ‘regels’ qua lettertypegebruik. Zoals logica misschien dicteert, zou je denken dat dit altijd een duidelijk leesbaar font moet zijn. Juist bij de omslag is het van belang om niet ‘dertien in een dozijn’ te zijn en mag je best uitpakken met een afwijkende stijl die overigens niet altijd even leesbaar hoeft te zijn! Wel adviseren wij je om het bij maximaal 5 woorden te houden. Het lettertype van de titel moet passen bij het verhaal en een bepaalde gemoedstoestand opwekken bij de lezer. Bij een spannende thriller kies je voor een font met een dreigende uitstraling en scherpe contouren met kleuren die een bepaald gevoel oproepen zoals bloedrood.  Voor een zoetsappige liefdesroman kan  je juist weer positieve kleuren zoals roze en geel gebruiken en een lettertype met een hoge aaibaarheidsfactor kiezen.

Er bestaan natuurlijk geen wetten en regels tijdens het creatieve proces, volg vooral je eigen hart. Maar…bovenstaande tips zijn in het algemeen wel vaak van toepassing.

Op internet zijn veel bijzondere -en gratis- lettertypen te vinden. Google maar eens naar ‘free fonts download’ of bezoek deze website voor een voorbeeld.

Het juiste lettertype voor je binnenwerk kiezen

Koppen

Kortweg gezegd bestaat de typografie van je binnenwerk vaak uit twee of drie verschillende onderdelen. Te weten de koppen, de inhoud en eventuele voetteksten (verwijzingen). Kopjes bestaan uit een paar woorden zoals de hoofdstukaanduidingen of een beschrijving van het onderwerp dat betrekking heeft op de onderliggende tekst. Wij adviseren deze kopteksten beknopt te houden. Net zoals bij de cover, mag het lettertype voor de koppen afwijken van de normale tekst. Deze moet wel goed passen bij het gekozen lettertype van de inhoud en hebben vaak een sierlijk karakter.

Inhoud

Het lettertype dat je kiest voor de inhoud van je boek is het belangrijkst. Omdat dit lange stukken tekst zijn, wil je dat deze van nature makkelijk weglezen, zonder dat het de lezer veel energie kost om de letters te kunnen interpreteren. Belangrijk om te weten is dat er een onderscheid bestaat tussen lettertype met schreef (Serif) en schreefloze lettertypen (Sans Serif).

 • Dit is sans-serif

 • Dit is serif

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen sneller letters met schreef (Serif) herkennen tijdens het lezen van grote lappen tekst. Dit komt omdat de omtrek van deze letters eerder herkend worden door het menselijk brein, zonder dat het oog de gehele letter hoeft te zien.

Lettertype en grootte voor de inhoud

Alhoewel er veel verschillende varianten zijn te vinden in de standaard tekstverwerkingsprogramma’s en designsoftware zoals Adobe InDesign, zijn de meest gebruikte lettertypen als volgt:

Serif, met schreef

 • Times New Roman
 • Georgia
 • Palatino
 • Garamond

Sans Serif, zonder schreef

 • Arial
 • Calibri
 • Helvetica
 • Verdana

Tip: Lees meer over de verschillen tussen Serif en Sans Serif lettertypen voor je boek op ons blog.

Het loont de moeite om een keer op internet te grasduinen naar adviezen van vormgevers en kenners uit het vakgebied om het ‘ideale font’ te vinden voor je boek.

Meestal adviseren wij een lettergrootte te gebruiken van 10 of 11 punts. 12 Punts wordt ook wel geadviseerd maar doorgaans heeft deze keuze ook te maken met de leeftijd en ‘optische gesteldheid’ van de doelgroep. Sommige lettertypes zijn bijvoorbeeld al goed leesbaar bij 9 punts. Daarom loont het de moeite om een aantal pagina’s zelf uit te printen en te laten testlezen voordat je je boek laat afdrukken. Uiteraard behoort het printen van een proefdruk ook tot de mogelijkheden die wij bieden.

Voor ieder boek een oplossing

We hopen dat je met deze tips over lettertypen en typografie zelf verder kunt. Mocht je toch behoefte hebben aan meer informatie over het drukken van je eigen boek dan kan je altijd contact met ons opnemen.  Wij bieden alle bouwstenen die nodig zijn voor de uitgever in eigen beheer. Of dit nou drukwerk is, vormgeving of promotie van je boek, bij De Boekdrukker hebben wij alle services onder één dak!

Leestip 1: Je eigen boek opmaken in Word

Leestip 2: Betaalbare vormgeving via De Boekdrukker

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ook interessant

Bekijk alle blogs
 • Zelf een boek uitgeven, of ga je een boek schrijven? Lees hier meer over een uitgever of uitgeven in eigen beheer.

  Lees verder
 • De kosten van het drukwerk zijn afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste zijn de oplage van de boeken belangrijk.

  Lees verder
 • Young Adult Fantasy boek debuut uit: Heks van vuur en oorlog. Geschreven door S. Christina. Lees meer over dit meeslepende boek!

  Lees verder
 • Tekst redigeren is erg handig wanneer u een boek heeft geschreven. Maar wat is redigeren precies? U leest het in dit blog vol tips!

  Lees verder