Home » Kenniscentrum » Wat is het verschil tussen CMYK en RGB?

Wat is het verschil tussen CMYK en RGB?

RGB: Bestaat uit drie primaire kleuren rood, groen en blauw. Hieruit ontstaan miljoenen mogelijke kleurruimtes die men kan waarnemen op bronnen die zelf ook licht produceren zoals televisie- en computerschermen, beamers en mobiele apparaten. De pixels op deze schermen bestaan uit een combinatie van de drie RGB-kleuren.

CMYK: Bij een overlapping van de kleuren rood, groen en blauw ontstaat de secundaire kleuren cyaan, magenta en yellow (CMY). In tegenstelling tot de RGB kleuren kan je met de CMY kleuren geen zwart maken. Daarom is zwart apart toegevoegd als K, vandaar de naam CMYK. Het CMYK-palet wordt gebruikt voor het beschrijven van kleuren van objecten die zelf geen licht produceren, maar die het licht van andere bronnen weerkaatsen zoals het papier voor print en drukwerk.

Waarom volgens CMYK kleuren aanleveren

CMYK printers maken gebruik van licht-absorberende cyaan, magenta en yellow toners waarvan de kleuren worden gemengd met behulp van een optische techniek. De CMYK techniek legt de kleuren op het papier, waardoor als het ware het reflecterende licht wegvalt. Hierdoor zullen de kleuren op het papier een andere weergave hebben dan op bijvoorbeeld je monitor. Dit maakt de kans kleiner dat je uiteindelijk teleurgesteld bent over de kleurverschillen tussen wat je verwacht en het uiteindelijke resultaat.
Raadpleeg onze ontwerpgids voor meer informatie over het aanleveren van drukbestanden of neem contact op met de klantenservice.