Nederlands dagboek museum

Staat er bij u op zolder of in een kast ook een doos met persoonlijke documenten van uzelf of van een naast familielid dat er niet meer is? Hebt u weleens in uw handen gestaan met dat dagboek, of die stapel brieven van uw ouders of grootouders met de vraag of uw kinderen die documenten straks ook nog blijven bewaren? In het Nederlands Dagboekmuseum te Leusden kunt u deze persoonlijke documenten veilig laten bewaren voor toekomstige generaties.

Groeiende collectie dagboeken

In 1985 ging in Italië het Dagboekmuseum van Pieve Santo Stefano van start met ongeveer 50 dagboeken. Inmiddels beschikt het over 6.000 dagboeken, brievencollecties en andere documenten. Het is niet te voorzien hoeveel dagboeken en documenten er in Leusden zullen worden ingeleverd en hoe snel we een aantal gaan bereiken dat interessant genoeg is voor onderzoekers en bezoekers, maar het is niet onwaarschijnlijk dat ook hier de belangstelling groot is.
De verwachting is dat in de loop van een aantal jaren de collectie stukken zal gaan bevatten die een kleine tentoonstelling rechtvaardigen waarmee het Nederlands Dagboekmuseum een dagdeel per week voor publiek geopend zal zijn. Op verzoek zal het Museum in de toekomst ook op afspraak te bezoeken zijn voor onderzoekers, historici en schrijvers die onderzoek doen of inspiratie zoeken.

Dagboeken inleveren

Het is ook te verwachten dat er stukken opduiken die zo belangrijk of interessant zijn, dat er wellicht een uitgave in druk van zou kunnen worden gemaakt. Dit zal het museum uiteraard alleen na overleg met de betrokkenen doen volgens de afspraken die zijn vastgelegd bij het inleveren van de documenten. Dagboeken kunnen voorlopig alleen worden ingeleverd op de contactdagen die op de website zullen worden aangekondigd.

Stichting Nederlands Dagboekmuseum is buiten deze dagen alleen per e-mail bereikbaar: [email protected]
Zie voor meer informatie de website van het Nederlands Dagboekmuseum: http://www.nederlandsdagboekmuseum.nl

Bijdrage: Martin Schenderling
www.martinschenderling.nl

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ook interessant