Lettertype

In ons vorige blog hebben we het gehad over de vormgeving van uw boek: het juiste lettertype kiezen. Dit keer willen wij een stukje achtergrondinformatie geven over de twee soorten lettertypes die gebruikt worden; schreef en schreefloos, ook wel serif en sans serif genoemd. Al sinds de Romeinse tijd gebruikt men schreef (serif), eeuwen later werden schreefloze lettertypes geïntroduceerd.

Serif (met schreef)

Een letter in schreef heeft meestal ‘pootjes’, dunne dwarsstreepjes aan het uiteinde van de verticale en/of horizontale balken. Een bijkomend kenmerk van ‘schreefletters’ is dat ze van dun naar dik gaan in hun oplopende en dalende bochten en vervolgens van dik naar dun.

Dit lettertype wordt veelal voor lange teksten, kranten en ook voor boeken gebruikt. De letters zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden waardoor ze de ogen beter door de tekst heen leiden. Daardoor is de tekst sneller leesbaar.

Het laatste geldt niet voor korte, grote teksten. Dan kan het zelfs als storend worden ervaren om serif lettertypes te gebruiken.

Sans Serif (schreefloos)

Letters in de schreefloze stijl worden massaal voor leeswerk gebruikt dat op beeldschermen gebeurt en worden omschreven als modern. Ze worden als prettig ervaren vanwege hun simpele constructie die minder beeldschermpixels in beslag neemt. Een gerucht doet zich de ronde dat Sans serif beter leesbaar is voor kinderen die net leren lezen, mede vanwege hun simpliciteit.

Lees ook ons vorige blog voor nog meer informatie over lettertypes en vormgeving.

Welk lettertype moet ik kiezen?

Het bovengenoemde wordt vaak als richtlijn gebruikt maar er zijn talloze lettertypes en er zijn geen strikte regels omtrent het gebruikt van de twee. Wilt u advies of een meekijkend oog? Vraag het ons, wij helpen u graag! De vormgever van De Boekdrukker kan ook uw gehele boek ontwerpen, u krijgt dan ook advies over het gebruik van lettertype. Dit valt dan onder de noemen van ’typografie’ van het design.

Wilt u weten wat een boek drukken kost bij ons? vraag dan eens een vrijblijvende offerte aan!

Leestips zelf boek schrijven

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ook interessant