Tekst redigeren

“Een tweede paar ogen ziet altijd meer.” Dit is een toepasselijke zinsnede wanneer het op redigeren aankomt. Hoe goed u ook bent met spelling, hoe goed u ook bent in structuur, het kan altijd gebeuren dat u iets over het hoofd ziet. Daarom is redigeren erg handig wanneer u een boek heeft geschreven. Maar wat is redigeren precies? In dit blog duiken wij hier wat dieper in.

Wat houdt het redigeren van tekst precies in?

Redigeren is het nakijken en zo nodig verbeteren van de tekst van uw boek (of artikel). Voordat u een boek laat drukken, is het aan te raden om de tekst te redigeren. Hoe kunt u dit dan het beste aanpakken? Wat zijn de mogelijkheden? Het schrijven van een boek vergt veel tijd en creatieve inspanning. Vaak letten schrijvers in het begin minder op taal- en spelfouten. Zij richten zich voornamelijk op het verhaal. Op deze manier wordt inspiratie vastgehouden. Maar dat de schrijver in het begin minder op taal- en spelfouten let, wil niet zeggen dat deze persoon daar niet goed in is.

Zelf een boek redigeren

Weet u van uzelf dat u goed bent in taal en spelling? Dan kunt u na het schrijven van uw boek altijd zelf de revisie doen. Ook in uw eigen tekst ziet u waarschijnlijk genoeg verbeterpunten wanneer u deze voor de tweede keer bekijkt. Wat zijn zaken waar u onder andere goed op moet letten bij het redigeren van uw eigen tekst, ook wel tekst redactie genoemd?

  • Het is belangrijk dat alinea’s logisch op elkaar aansluiten. De structuur dient ook voor andere lezers dan uzelf begrijpelijk te zijn.
  • Zorg dat u overal gebruik maakt van dezelfde aanspreekvorm. De u-vorm, ik-vorm of hij/zij-vorm.
  • Wordt overal gebruik gemaakt van dezelfde tijdsvorm? Verleden tijd of tegenwoordige tijd.
  • Het is altijd goed om nog even scherp te zijn op d/t fouten.
  • Worden interpuncties op de juiste wijze toegepast?

Deze lijst is niet compleet, maar deze belangrijkste punten helpen u waarschijnlijk al enigszins op weg.

Tekstredactie door een professional

Wanneer u op internet de zoekterm “tekst redigeren” of “tekstredactie” intoetst, vindt u direct een scala aan bedrijven die zich hiermee bezighouden. Wanneer u het redigeren van uw boek overlaat aan een professional, kunt u ervan uitgaan dat dit goed gebeurt. Sterker nog: u kunt hier aanspraak op maken. U betaalt voor de diensten van een professionele redacteur. Deze redacteur is vervolgens verplicht tot het nakomen van de gemaakte afspraken.

Het nadeel is dat deze optie u het meeste geld kost. Anderzijds levert deze optie in veel gevallen het beste resultaat op.

Laat iemand uit uw omgeving de tekst van uw boek controleren

Kent u iemand die goed is in het beoordelen en controleren van teksten? Het fijne is dat een persoon die de tekst van uw boek nog nooit gelezen heeft, waarschijnlijk oog heeft voor fouten waar u als schrijver blind voor bent. U kunt vragen of deze persoon wil kijken naar structuur en spelling. Ook kunt u bijvoorbeeld vragen of deze persoon enkel naar de spelling kijkt.

Bent u van plan het door u geschreven boek te laten drukken? Laat de tekst dan zeker redigeren. Zo komt u tot het beste resultaat. Wilt u meer te weten komen over het schrijven en drukken van uw eigen boek? Neem dan een kijkje in ons Kenniscentrum of vraag eens een vrijblijvende offerte aan voor het drukken van uw boek.

Leestips zelf boek schrijven

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ook interessant