Dag van het Boek en Auteursrechten

23 april is een symbolische datum in de literaire wereld: Op deze dag in 1616 stierven Cervantes, Shakespeare en Inca Garcilaso de la Vega, drie van de grootste schrijvers van die tijd. De VN heeft, samen met haar culturele tak Unesco, deze dag aangegrepen om om te roepen tot de Internationale Dag Van Het Boek En De Auteursrechten, waarbij de wereld stilstaat bij het belang van het geschreven werk en wat dit betekent voor ons culturele erfgoed.

Port Harcourt

Elk jaar wordt er een stad door UNESCO benoemd als ‘Boeken Hoofdstad’ van het jaar. Dit jaar is het de Nigeriaanse stad Port Hartcourt geworden. Gezien de vele incidenten in dat gebied een opmerkelijke keuze en wellicht niet geheel toevallig. Sinds de uitvinding van de boekdrukkunst is en blijft papier en inkt, ondanks nieuwe technologieën zoals internet, een favoriet medium om vrijheid van meningsuiting in de praktijk te brengen. Ook is het de bedoeling van UNESCO om de grote rol van boeken in het onderwijs te onderstrepen. In 2008 was het de eer aan onze eigen hoofdstad Amsterdam.

Zelf boeken drukken

Sinds de opkomst van drukkerijen zoals De Boekdrukker waar consumenten en professionals zelf boeken kunnen drukken in kleine en grote oplages,  is het gemakkelijker geworden om ideeën, meningen en educatieve informatie te verspreiden in boekvorm. Daarom steunt De Boekdrukker initiatieven zoals Dag van het Boek en zal de periode voorafgaand aan 23 april deze dag in het zonnetje zetten door middel van promoties en kortingsacties.

Leestip: Meer informatie over auteursrechten en boekdrukken staat ons Kenniscentrum.

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ook interessant