Zelf boek ontwerpen

Wilt u een eigen boeken uitgeven? Uw boek ontwerpen is naast het schrijven heel belangrijk. Een aantrekkelijk ontwerp kan ervoor zorgen dat uw boek opvalt tussen de andere boeken. Lezers zijn namelijk eerder geneigd om een mooi uitziend boek te kopen. Met deze vijf gratis programma’s kunt u zelf een aantrekkelijk boek ontwerpen en laten opvallen tussen andere boeken.

Inhoudsopgave

Zelf uw boek ontwerpen zonder kosten of ervaring

Wilt u uw eigen boek ontwerpen en vraagt u zich af of u hier voldoende ervaring in heeft? U kunt dit zeker zelf doen als u enige computervaardigheden heeft. Het voordeel van zelf uw boek ontwerpen is dat u volledige controle heeft over het eindresultaat. U kunt het ontwerp precies aanpassen naar uw wensen en visie. Hierbij hoeft u geen compromissen te sluiten met een ontwerper die uw visie niet begrijpt.

Bovendien hoeft het ontwerpen van uw boek helemaal niet duur te zijn. Er zijn namelijk genoeg gratis programma’s beschikbaar waarmee u zelf aan de slag kunt. In dit artikel zullen we vijf van deze programma’s bespreken.

Het belang van een professioneel boekontwerp

Voordat u meer gaat leren over de programma’s, willen we benadrukken hoe belangrijk het ontwerp van een boekomslag is. Hoewel het gezegde ‘don’t judge a book by its cover’ waar is in het dagelijks leven, is dit in de boekenwereld vaak anders. De omslag is namelijk het eerste wat potentiële lezers zien. Het kan bepalend zijn of ze het boek oppakken en gaan lezen. Hierdoor kan een professioneel ontworpen cover het verschil maken tussen wel of geen verkoop.

Daarnaast is ook de opmaak en typografie van het binnenwerk van belang. Dit kan ervoor zorgen dat het boek er professioneel uitziet en prettig leest. Een goed boekomslag en ontwerp is dus cruciaal. Gelukkig is het niet altijd nodig om een ontwerper in te huren. U kunt namelijk zelf aan de slag gaan en een prachtig boek ontwerpen met de juiste programma’s.

Uitrekenen kosten boek drukken

Een professioneel ontworpen cover kan het verschil maken tussen wel of geen verkoop.

Gratis programma’s voor boek ontwerpen

Er zijn diverse betaalde professionele programma’s, zoals Adobe InDesign, beschikbaar voor het ontwerpen van uw boek. Maar er zijn ook gratis hulpmiddelen  waarmee u zelf aan de slag kunt. Hieronder bespreken we vijf van deze gratis programma’s.

1. Canva

Canva is een zeer populaire tool voor het ontwerpen van allerlei soorten grafische content. Zo kunt u ook uw boek ontwerpen met dit programma. Canva heeft veel templates en designs die u kunt gebruiken om snel een professioneel uitziend boek te creëren. Bovendien kunt u met Canva gemakkelijk afbeeldingen toevoegen en bewerken. Daarnaast kunt u gebruik maken van verschillende kleuren en lettertypen.

2. GIMP

GIMP is een open source software die gebruikt kan worden voor het bewerken van foto’s en afbeeldingen. Voor uw boek ontwerpen kunt u vervolgens deze afbeeldingen gebruiken. Het programma biedt verschillende functies en tools die u in staat stellen om zelfs de meest complexe ontwerpen te maken. Bovendien kunt u GIMP kosteloos downloaden en gebruiken, dit is ideaal wanneer u een beperkt budget heeft.

3. Scribus

Voor uw boek ontwerpen kunt u gebruik maken van Scribus. Scribus is een gratis en open source desktop publishing programma dat bijdraagt aan een professioneel ontwerp. Het heeft diverse functies, zoals het bewerken van afbeeldingen, het toevoegen van tekst en verschillende lettertypen. U kunt een prachtig boek ontwerpen hiermee. Daarnaast kunt u met Scribus boeken exporteren naar verschillende formaten, zoals PDF en ePub.

4. Marq

Marq is een gebruiksvriendelijk programma voor het ontwerpen van boeken en andere publicaties. U kunt gebruik maken van de grote bibliotheek aan sjablonen en ontwerpen. Vervolgens kunt u eenvoudig afbeeldingen en tekst toevoegen en bewerken. Bovendien kunt u met Marq samenwerken met anderen aan het ontwerp van uw boek. Dit kan vooral handig zijn als u hulp nodig heeft bij het ontwerpproces.

5. Kindle Create

Wilt u uw boek uitgeven als eBook op Amazon Kindle? Dan is Kindle Create een geschikte optie. Met deze gratis software kunt u uw boek eenvoudig converteren naar het Kindle-formaat. Daarna kunt u het ontwerp van uw eBook aanpassen aan uw wensen. Kindle Create biedt verschillende tools waarmee u afbeeldingen en tekst kunt toevoegen en opmaken. Bovendien kunt u zelfs een interactieve inhoudsopgave maken.

Formaat kiezen boek

Vergeet niet dat het ontwerp van uw boek een belangrijk onderdeel is van het hele uitgeefproces.

Ontwerp het perfecte boek met deze handige tips

Nu u bekend bent met vijf gratis programma’s om uw eigen boek te ontwerpen, volgen hier enkele tips voor de lay-out van uw boek:

  • Houd het simpel en consistent: kies een lettertype en -grootte voor uw hoofdstuktitels en lopende tekst. Houd dit consistent door het hele boek. Vermijd ook te veel verschillende lettertypes en kleuren, dit kan verwarrend zijn voor de lezer.
  • Gebruik witruimte: zorg voor voldoende witruimte rondom de tekst en afbeeldingen, dit maakt het boek makkelijker leesbaar.
  • Let op de paginering: zorg ervoor dat de paginanummers op de juiste plaats staan en dat de oneven en even pagina’s er hetzelfde uitzien.
  • Besteed aandacht aan de boekomslag: dit is het eerste wat potentiële lezers zien. Zorg ervoor dat de boekomslag er aantrekkelijk uitziet en past bij het thema van het boek.
  • Test uw ontwerp uit: zorg ervoor dat u het ontwerp van uw boek test op verschillende apparaten en in verschillende formaten. Op deze manier bent u er zeker van dat alles goed werkt en er goed uitziet.

Met deze tips en gratis programma’s voor uw boek ontwerpen, bent u goed op weg om een professioneel ogend boek te maken. Vergeet niet dat het ontwerp van uw boek een belangrijk onderdeel is van het hele uitgeefproces. Het kan helpen om meer lezers aan te trekken.

Conclusie: bespaar geld bij uw boek ontwerpen met deze programma’s

Bij een boek ontwerpen (bijvoorbeeld een kinderboek of jubileumboek) is er altijd een programma dat aan uw behoeften voldoet. Met behulp van deze programma’s kunt u op een snelle en gemakkelijke manier een professioneel ogend boek ontwerpen en uitgeven. Hierbij hoeft u niet veel geld uit te geven. Kies het programma dat het beste bij uw wensen past en laat uw creativiteit de vrije loop!

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ook interessant